Nalazite se na:

Školska biblioteka

 

Reč, dve o biblioteci...

Biblioteka je mesto na kojem se putem knjige stiču znanja, umenja i veštine, dolazi do raznih informacija.
Reč biblioteka nastala je od grčke reči biblioteke-zbirka knjiga. Osoba koja rukovodi bibliotekom zove se bibliotekar ili knjižničar.


Biblioteka OŠ „Dr Jovan Cvijić“ od ove školske godine nalazi se na novom mestu u školi. Veći deo bibliotečkog fonda preseljen je u drugu prostoriju koja se nalazi pored ulaznih vrata, u centru škole. Prostorija je nekada bila učionica, velika je, svetla i čista. Duž dva zida su, po meri, napravljene police od poda do tavanice i obostrane niske police, zatim dva okrugla čitaonička stola , radni sto za učenike sa dva računara, veliki pano za potrebe biblioteke-što istoj daje neobičan i nesvakidašnji izgled.

 

 

 

Atmosfera je prijatna, učenici ulaze i pretražuju police, biraju knjige koje su im potrebne ili ih interesuju. Broj učenika koji dolaze u biblioteku da uzmu knjigu, ili da nešto pregledaju svakodnevno se povećava.

Knjižni fond koji broji 13340 monografskih publikacija prema knjizi inventara ne može da stane na novim policama pa je deo fonda koji se ređe koristi smešten u drugoj prostoriji. Knjižni fond je smešten kombinovano, veći deo po stručnim UDK grupama, a manji po internom rasporedu, a sve u cilju što bolje funkcionalnosti i jednostavnom pretraživanju. Najveći deo građe pripada grupi 8-književnosti, koja je podeljena na nacionalne književnosti, zatim po književnim rodovima, a u okviru njih po azbučnom redu. Naslovi lektire su smešteni po razredima. Časopisi i slikovnice su smešteni na niskim policama tako da korisnici mogu lako da ih uzmu, sednu za sto i pregledaju. Promet publikacija vrši se pomoći karte i džepa za svakog člana.

 

RADNO VREME BIBLIOTEKE:


Svakog dana od 7:30 do 14:30

 

Svi učenici naše škole upisani su u biblioteku tako da ona sada broji 687 članova, kako učenika, tako i svih zaposlenih u školi. Od 15. novembra 2011. učenici i zaposleni u školi su u mogućnosti da koriste internet u biblioteci. Redovno se sprovode ankete: Najčitanija knjiga, Preporuči knjigu i Pročitao bih. Učenici prvih razreda posetili su biblioteku i bili upoznati sa radom i kućnim redom iste od strane bibliotekara.
Ove školske godine dopunjen je knjižni fond domaće lektire uzrasta od 1. do 4. razreda, fond beletristike za decu aktuelnim naslovima, kao i fond stručne literature.


Od ove školske godine uz biblioteku formirana je, odnosno opremljena je multimedijalna učionica koju koriste sva odeljenja škole, kako u nastavi tako i van nje (prezentacije školskog dispanzera,seminari, sednice Savet roditelja...)

 

Bibliotekarke škole

 

 

 

Copyright JC-Zrenjanin, 2013