Nalazite se na:

DJ-Catalog2

Profesionalna orijentacija

 

Dragi učenici,

 

obraćajući vam se na temu profesionalne orijentacije, nadamo se da ovaj naslov nije privukao samo učenike 8. razreda, već i vas mlađe.

 

Profesionalna orijentacija ne tiče se samo učenika završnog razreda osnovne škole, već svih vas, od početka vašeg školovanja. Ovo vam zvuči malo verovatno, ali je tačno – profesionalna orijentacija se ostvaruje od vašeg prvog školskog dana. Kratko ću vam objasniti na koji način.

 

Svaka školska aktivnost angažuje učenikove različite sposobnosti i lične karakteristike, pobuđuje sklonosti i određena interesovanja.

 

Iz dana u dan, učenik ima sve jasniji doživljaj o tome u čemu je manje a u čemu više uspešan,  šta ga više a šta manje privlači i ispunjava; drugim rečima, učenik sve bolje upoznaje sebe. Sa druge strane, učenik sve bolje upoznaje i svet rada: stiče znanja o različitim zanimanjima, delatnostima i vrstama rada, o njihovim karakteristikama i značaju za pojedinca i društvo, o vrednovanju rada i rezultata rada.

 

Upoznavanje sebe i upoznavanje sveta rada su dva najvažnija zadatka profesionalne orijentacije u osnovnoj školi. Oni se realizuju tokom više godina - najpre pretežno u vidu tzv. profesionalnog vaspitanja, na prethodno opisani način, a pred kraj školovanja intenzivnije u vidu profesionalnog informisanja i savetovanja. Oba zadatka teže istom cilju – da učenik bude spreman da donese realnu odluku o svom daljem obrazovanju, svestan šta odluka znači za njegovo kasnije obrazovanje i za uspeh u radu.

 

Ako imaš na umu da profesionalna orijentacija nije otpočela u 7. ili 8. razredu već mnogo ranije, tada ćeš uvideti da je to bilo dovoljno dugo vreme da upoznaš sebe i svoje karakteristike. Sa sigurnošću i poverenjem gledaj na trud svojih učitelja i nastavnika koji su ti pomogli u tome.

 

Znajući prethodno, rasterećeno ali planski prikupljaj detaljne informacije o obrazovnim profilima koji te zanimaju. Koristi sve dostupne izvore informacija – podsećamo na najnoviji, sajt www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs. Ne brini o informacijama koje još nisu objavljene, već se posveti onome što sam možeš da uradiš za sigurniji upis u željenu školu.

 

Razgovaraj sa svim osobama od poverenja i slobodno traži pomoć.


Marica Gavrilov, školski psihologAddThis Social Bookmark Button
Copyright JC-Zrenjanin, 2013