Nalazite se na:

Na otvaranju izložbe posvećene Dušku Radoviću

Резултат слика за bio jednom jedan lav

Izložba "Bio jednom jedan laf" posvećena Dušku Radoviću otvorena je u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”, u 12 časova. Otvaranju su prisustvovali naši učenici petog razreda sa nastavnicom srpskog jezika Ninom Čalija i bibliotekarkom Danijelom Vučić.  


Jedna od autorki izložbe, bibliotekarka Biblioteke grada Beograda Olga Krasić Marjanović, direktorica Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov i direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić, takođe su uveličali ovaj događaj.

Izložbu čini 30 plakata na kojima su zabeleženi najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu Duška Radovića. Naši đaci su bili u prilici da vide kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama „Kapetan Džon Piplfoks“. Videli su i kako je izgledalo uređivanje programa na TV Beogradu serije "Na slovo na slovo" i "Laku noć, deco", TV serije "Ženski razgovori", ali i rad na časopisu „Poletarac“, kao i uređivanje na Studiju B.

Ovom izložbom je predstavljen sveukupan književni opus Duška Radovića (1922-1984) i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz njegovih intervjua i čuveni aforizmi. Postavkom se, uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život - porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu.

Autori izložbe su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković, a realizovana je u okviru projekta "Bio jednom jedan laf", koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Copyright JC-Zrenjanin, 2013