Nalazite se na:

Druga olimpijada tehničkog stvarlaštva mladih jugoistočne evrope

 

Olimpijada tehničkog stvaralaštva mladih zemalja Jugoistočne Evrope održana je u Zrenjaninu u periodu od 27-29.8.2014. u Narodnom pozorištu grada. Organizator Olimpijade bila je Asocijacija tehničkog i informatičkog obrazovanja Jugoistočne Evrope u saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija iz Zrenjanina, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine, TF ’’Mihajlo Pupin’’ iz Zrenjanina, Regionalnom privrednom komorom i gradom Zrenjaninom.

 

 

Učesnici Olimpijade bili su “Aurel Vlaicu” Technical College (Arad, Rumunija), Državen univerzitet (Tetovo, Makedonija), Savez  inovatora Republike Srpske (Banja Luka,Republika Srpska), Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije (Srbija), Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ (Podgorica,Crna Gora), High School of Math and Science “Profesor Emanuil Ivanov”( Kyustendil, Bugarska),  Regionalno društvo za TIO (Zrenjanin, Srbija), Savez udruga pedagoga tehničke kulture (Zagreb, Hrvatska), Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih BiH (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Tehnička škola (Niš, Srbija) i prvoplasirani učenici iz škola u Belegišu, Šapcu, Somboru, Nišu, Beogradu i Zrenjaninu. U pogledu takmičenja kao učesnici Olimpijade učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Federacije i Republike Srpske), Crne Gore, Makedonije i Srbije što je ukupno 70 učenika i nastavnika iz zemalja našeg okruženja.

Naučno-stručni odbor činili su dr Matilda Lazić (Zrenjanin, Srbija), dr Sasko Plackov (Blagoevgrad, Bugarska), dr Sulejman Meta (Tetovo, Makedonija), dr Dijana Karuović (Zrenjanin, Srbija), dr Goran Petković (Zrenjanin, Srbija), dr Vladimir Šinik (Pančevo, Srbija), dr Iris Borjanović (Zrenjanin, Srbija), dr Dragan Ilić (Novi Sad, Srbija) i dr Novica Pavlović (Zrenjanin, Srbija). Organizacioni odbor Olimpijade radio je u sastavu dr Slobodan Popov, Miloš Soro, Duško Radišić, dr Matilda Lazić, Jugoslav Bogdanović, Ninoslav Grbić, Snežana Vranješ, Mladen Lakatuš, Marija Matotek, Jovan Đorđević, Anja Stojšin, Jadranka Stankić Kozlovački, Robert Sabo i Miodrag Mijatov. Direktor žirija bio je dr Milorad Rančić. Žiri za srednju školu radio je u sastavu dr Vladimir Šinik, dr Željko Eremić, dr Božo Rajnović, mr Novica Hornjak i Olgica Rakić. Za osnovnu školu žiri je bio u sastavu dr Iris Borjanović, dr Ivan Tasić, dr Paun Bereš, Svetlana Soro i Slobodan Miškeljin.

Na Olimpijadi tehničkog stvaralaštva mladih moglo je učestvovati po 4 predstavnika po Asocijaciji svoje države kojom prilikom su pokazali svoja postignuća u skladu sa sopstvenim znanjem i interesovanjima. Sama smotra bila je zasnovana na činjenici jedan učenik-jedan rad, dok su grupni radovi učestvovali u kategoriji izložbenih radova. Stručni žiri vršio je usmeno ispitivanje znanja i sposobnosti učenika prilikom čega je svaki učenik prikazao svoj rad i na prezentacionom plakatu dimenzije A0. Najuspešniji učenici su dobili diplome, priznanja,  plakete i pohvale, a nastavnici zahvalnice za nesebičan rad, prenošenje znanja i podršku mladima u razvijanju tehničke kulture. Nakon takmičenja održana je i međunarodna konferencija u svečanoj sali EGŠ ’’Nikola Tesla’’ u Zrenjaninu sa temom ’’ Stanje i perspektive razvoja tehnike i informatike u osnovnim školama zemalja Jugoistočne Evrope’’.

Žiri Olimpijade koji je u svom sastavu imao šest doktora tehničkih nauka, diplomiranih inženjera i renomiranih profesora tehničkog i informatičkog obrazovanja, dodelio je deset specijalnih pohvala učenicima koji su postigli zapažene rezultate na ovogodišnjoj Olimpijadi

Regionalno društvo za tehničko i informatičko obrazovanje iz Zrenjanina, a uz podršku AP Vojvodine je kao suorganizator Olimpijade dodelilo posebnu nagradu učeniku Jovanu Krstiću iz Niša i nastavniku Ivanu Juriću iz Zagreba za značajne rezultate u radu sa učenicima. Oblast takmičenja odnosila se na tehniku i informatičke tehnologije, za šta se u velikoj meri može reći da predstavljaju budućnost ne samo obrazovanja, nego i privrede svake zemlje što su mnoge države u poslednjih nekoliko godina i prepoznale te ulažu značajne napore kako bi motivisali sadašnje, ali i buduće generacije u razvoj baš ovih tehnologija. I na kraju, može se slobodno zaključiti da je ostvarena saradnja na jednom vrlo visokom obrazovnom i međunarodnom nivou ne samo nastavnika, već i učenika što je negde i bio cilj ove Olimpijade.

Naša škola imala je čast da ima dva predstavnika na ovogodišnjoj Olimpijadi i to učenika VIII/3 Filipa Rogelja čiji rad je izazvao posebnu pažnju žirija i prof.tehnike i informatike Snežanu Vranješ, koja je kao predsednik Stručnog veća profesora tehničkog i informatičkog obrazovanja  grada Zrenjanina imala aktivnu ulogu i bila jedan od organizatora ove manifestacije.

Слика

Filip Rogelj, učenik VIIIr  OŠ '' Dr Jovan Cvijić'' iz Zrenjanina

 

 Слика

Predstavnici Stručnog veća profesora TIO za Zrenjanin sa svojim predsednikom Snežanom Vranješ

 

Više možete pogledati u galeriji slika našeg sajta: https://plus.google.com/photos/100811654098011803081/albums/6052956987914097761

 

Copyright JC-Zrenjanin, 2013